Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem zaměstnán od 1.2.2019 a k 30.4.2020 se se mnou zaměstnavatel dohodl na ukončení pracovního poměru. Před nástupem do pracovního poměru se zaměstnavatel se mnou dohodl na roční mzdě v určité výši. Měla být tvořena pevnou mzdou a variabilní částí (bonus).

Pevná roční mzda činila cca 65% a byla mi vyplácena zaměstnavatelem měsíčně zpětně ve výši jedné dvanáctiny ve výplatním termínu stanoveném zaměstnavatelem. Variabilní část roční mzdy byla vázána na splnění individuálních cílů sjednaných mezi zaměstnavatelem a mnou pro příslušný kalendářní rok. Při 100% splnění individuálních cílů měla variabilní část činit částku ve výši cca 35% roční mzdy.   Zaměstnavatel mi však nestanovil na rok 2019 ani na rok 2020, žádné individuální cíle a nevyplatil mi žádný žádný bonus za rok 2019 a ani poměrnou část za rok 2020 při ukončení pracovního poměru. Mám na tuto část mzdy nárok a mám při soudním vymáhání nějakou šanci? Já jsem zaměstnavatele několikrát ústně upozornil, že stále nemám stanoveny žádné individuální cíle a on mi vždy jen řekl, že na tom pracuje. Na konci roku 2019 mi řekl, že jsem pro firmu nic nepřinesl a že mi bonus nevyplatí.

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že dohoda mezi Vámi a zaměstnavatelem nestanoví zaměstnavateli povinnost stanovit individuální cíle a sankce za jejich nestanovení, není šance uspět se žalobou příliš velká. Vzhledem k tomu že nebyly stanoveny cíle, nedošlo k jejich naplnění, ani částečnému, nelze vypočítat případnou "dlužnou" mzdu. Záleží však na přesném znění původní dohody mezi Vámi a zaměstnavatelem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.