Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Kdysi platilo, že když zaměstnanec nastoupil do jiné práce, tak z minulé práce uznali 1/3. Nastoupila jsem 1.12.2019 na místo praktická sestra a byly mi uznány jen 3 roky mateřské dovolené MD - tedy 3 stupeň. Předtím jsem pracovala jako administrativní pracovnice, tudíž ne jako zdravotník. Lze podat žádost o odstranění tvrdosti zákona a kde by se to dalo podat.

Mám odpracováno od (18 let) - 36 let, tak jsem si myslela, že alespoň 1/3 mi uznají (tj. +-10 let), ale bohužel jsem zařazena jen do 3 stupně, (platovou třídu mám v pořádku). Jde s tím něco dělat nebo jsou to takové zákony, že s tím nejde nic dělat? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle nařízení vlády 341/2017 Sb. platí, že zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně příslušné platové třídy podle započitatelné praxe podle § 123 odst. 4 zákoníku práce a míry jejího zápočtu. plném rozsahu započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu praxe v oboru požadované práce. Praxí v oboru požadované práce se pro účely tohoto nařízení rozumí výkon práce, pro kterou jsou potřebné znalosti stejného nebo obdobného zaměření jako pro výkon požadované práce.
V rozsahu nejvýše dvou třetin započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu jiné praxe, a to v závislosti na míře její využitelnosti pro výkon požadované práce. V plném rozsahu, nejvýše však celkovém rozsahu 6 let, započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu skutečného čerpání mateřské dovolené, další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené.
Pokud jste takto razantně změnilo pracovní místo a pracovní náplň (z administrativy na zdravotníka), nemá zaměstnavatel, který se nachází v platové sféře, Vám uznat více let, než je mateřská a rodičovská dovolená. Jeho postup byl správný a v této oblasti neexistuje nic podobného, jako je zmírnění tvrdosti zákona.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.