Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera pracuje na plný úvazek, prac. smlouva na dobu neurčitou a hodinovou sazbou a úvazkem na 20 h týdně, pracuje na směny v občerstvení KFC Ostrava Karolina. Z důvodu zastavení vykonávání činností restaurací a to vládou (koronavirus), tak pobočka omezila občerstvení jen na výdej tzv "přes okénko".

Z toho důvodu jim stačí na pobočce nižší počet zaměstnanců. Proto má dcera (a nejen ona) již nechodí do práce na základě pokynu zaměstnavatele. Nebyl s ní rozvázaný pracovní poměr a přesto nedostává žádnou výplatu. Jaké má právo na určitou částku výplaty nebo odškodné nebo ani nevím jak to pojmenovat. Má tedy právo na nějakou mzdu? Zaměstnavatel ji nutí ať jde na nemocenskou (ale na to přece nemá právo). Děkuji za odpověď s pozdravem Eduard.

 

ODPOVĚĎ:
Jedná se o dočasné uzavření nebo omezení provozu v  důsledku mimořádných opatření učiněných na základě krizového zákona (např. ve vazbě na usnesení vlády - posilovny, obchody s  oblečením, restaurace). V takovém případě se uplatní § 208 zákoníku práce – jiná překážka v práci na straně zaměstnavatele Je-li omezena poptávka /odbyt a zároveň je uzavřena dohoda s  odborovou organizací, případně vydán vnitřní předpis, lze uplatnit částečnou nezaměstnanost (§ 209 zákoníku práce).
V prvním případě zaměstnanci pak náleží náhrada mzdy/platu ve výši 100 % průměrného výdělku. Dle schváleného Cíleného programu podpory zaměstnanosti bude vyplacená náhrada mzdy zaměstnavatelům z 80% uhrazena.
Ve druhém případě náleží zaměstnanci náleží náhrada mzdy nejméně ve výši 60 % průměrného výdělku.
To vše ale pouze v případě, že zaměstnance má podepsanou pracovní smlouvu,
Pokud pracuje na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, zaměstnavatel není povinen zaměstnanci přidělovat práci, nevzniknout překážky na straně zaměstnavatele a zaměstnanci nenáleží náhrada mzdy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.