Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vzhledem k aktuální situaci ohledně koronaviru jsme byli zaměstnavatelem požádáni, abychom pracovali z domu. Zaměstnavatel nám dal všechny pracovní pomůcky pro práci z domu k dispozici a ze dne na den nás nechal doma s tím, že si máme na každý den vypisovat výkaz práce, co jsme od kdy do kdy dělali a ohodnocení za práci z domu dořešíme "pak".

Prý je mu jasné, že nikdo z nás nebude dělat doma 8 hod stejně jako bychom byli v kanceláři. Samozřejmě s tím nesouhlasím, doma odvedu stejnou práci jako v kanceláři, navíc mám náplň práce, kterou z 90% tvoří tvorba objednávek, takže se dá vše doložit, že jsem ty objednávky opravdu vypracovala. Dle toho co jsem si hledala na internetu bychom měli za "nařízenou" práci z domu dostat 100% platu, provoz firmy není přerušen ani omezen, ani nám nebyla nařízena karanténa, jen zkrátka zaměstnavatel uklidil lidi, co mohou pracovat z domu, domů, aby se omezil styk zaměstnanců na minimum. Můj dotaz tedy zní na jakou výši platu máme v tomto případě nárok a jak se popřípadě bránit (na jaký zákon/nařízení se odvolat) pokud by nám chtěl zaměstnavatel vyplatit např. jen 60%? Co dělat pokud mi zaměstnavatel neuzná všechny odpracované hodiny v rámci práce z domu, co si vypíšu do jeho výkazu? Samozřejmě si vypisuji poctivě, žádné smyšlené přesčasy. Ještě doplním, že nás zaměstnává pracovní agentura patřící manželce majitele společnosti, ve které pracuji. Můj plat se skládá ze základního tarifu plus nenárokové složky.   Moc děkuji za vysvětlení a pomoc. Nina.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte stanovenou úkolovou mzdu nebo se mzda neodvíjí od odpracovaných hodin, pokud tedy máte standardní smlouvu a mzdu odpovídající stanovenému úvazku, náleží Vám mzda ve výši 100% stejně, jako kdybyste pracovala v kanceláři. Zaměstnavatel nemůže krátit mzdu. Je zcela na odpovědnosti zaměstnavatele, aby zaměstnanci přiděloval množství práce odpovídající výši úvazku. Jeho povinností dále je platit zaměstnanci mzdu uvedenou ve smlouvě nebo ve mzdovém výměru. Vyplácením zkrácené mzdy by došlo k porušení jak právních předpisů, tak pracovní smlouvy.
V takovém případě je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce, neboť by došlo k nevyplacení části mzdy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.