Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V naší společnosti došlo k uplatnění tzv. kurzarbeit, který je nastaven tak, že 3 dny v týdnu pracujeme za 100% a 2 dny v týdnu jsme doma (překážky v práci na straně zaměstnavatele) za 75% (po dohodě s odbory). Jedná se o THP pozici, kdy je standard, že o svátku nepracujeme.

Je možné, aby zaměstnavatel v týdnu, kdy je svátek, na sváteční den určil překážky v práci a vyplatil nám jen 75% ze 100% denního průměru? V praxi to vypadá tak, že musíme jít tři pracovní dny do práce a 4. den pracovní den+ svátek je překážka v práci. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Záleží na rozvržení směn, které je podle § 84 zákoníku práce zaměstnavatel povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
Jestliže byly směny rozvrženy tak, že skutečný výkon práce probíhá např. Po - St a Čt-Pá je zaměstnanec na překážkách, pak je postup zaměstnavatele správný. Pokud na den, na který připadl svátek, byla rozvržena směna, pak nelze mzdu, resp. náhradu mzdy krátit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.