Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Prosím o radu ohledně mého zaměstnavatele. Nezaplatil výplatu za měsíc duben 2020. Neodpovídá na SMS, volání ani na mail. Jeho pracovní adresy se nepodařilo najít. Jedná se o firmu Medical cannbis s. r. o. Konkrétně pana Mgr. Radovana Špundu. Na OZP potvrdili, že zdravotní poj. platí, bohužel nevím zda-li to platí i soc. pojištění.

Jsem zdravotní sestra a pracuji v soukromé zubní praxi. Moje lékařka, se kterou jsem pracovala 20 let je již od 1.2.2018 v důchodu a já jsem zaměstnancem Mgr. Špundy. Doposud výplata byla v pořádku, i když jsme stále bez lékaře. Ještě v březnu 2020 mezi námi proběhla komunikace SMS. Bohužel od něj nemám ani výplatní pásky, ani jiné dokumenty. Pouze pracovní smlouvu a několik výplatních pásek ze začátku naší spolupráce. Cením si jeho snahy o udržení mé pracovní pozice, ale musím se zařídit do budoucna. Moc děkuji předem za Vaši odpověď a radu. S pozdravem a přáním hezkého dne. Irena.

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že nebude mzda zaplacena, je možné využít § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce, podle něhož může zaměstnanec okamžitě ukončit pracovní poměr, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti.
Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby.
Je také možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce. Dlužnou mzdu bude nutné následně vymáhat soudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.