Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V pátek 13.3.2020, jsem se přes SMS bránu dozvěděl od kolegy z podniku informaci, pokud se v jedné divizi našeho podniku vyskytne případ Koronaviru, bude tato divize uzavřena a zaměstnanci půjdou domů za 60% platu. Chci se zeptat, jestli na to má zaměstnavatel právo a jak dlouho zaměstnanec pobírá 60% platu?

V pondělí si ještě přečtu Kolektivní smlouvu z roku 2019, jelikož nová ještě není uzavřená. Jak se to řeší v případě, že je v podniku Kolektivní smlouva a v ní by nic o 60% platu nebylo napsáno. Pokud se v ní bude psát o překážkách ze strany zaměstnavatele nebo třetích stran a řešení je uzavření části nebo celého podniku a zaměstnanec bude doma za 60% platu, tak je to zřejmě v pořádku. Poslední dotaz by byl tento. Pokud začne zaměstnanec čerpat dovolenou v délce 25 dní (po odsouhlasení zaměstnavatelem) dříve než zaměstnavatel vyhlásí uzavření divize nebo podniku z důvodu koronaviru a 60%platu. Bude zaměstnanci snížená částka (odměna) za dovolenou na 60% platu. Děkuji. S pozdravem Vojtěch.

 

ODPOVĚĎ:
V případě karantény přísluší zaměstnanci v karanténě dle § 192 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoníku práce, v době prvních 14 kalendářních dnů trvání karantény náhrada mzdy nebo platu ve výši 60% upraveného průměrného výdělku, avšak pouze v případě, pokud ke dni vzniku karantény zaměstnanec splňuje podmínky nároku na nemocenské dávky podle zákona č. 187/2006 Sb. , o nemocenském pojištění. Od 15. dne přísluší zaměstnanci nemocenské hrazené státem ze systému nemocenského pojištění. Od 15. dne tak finanční zabezpečení člověka v karanténě přebírá místně příslušná OSSZ.
Výše náhrady mzdy tedy (60%) tedy vyplývá z právních předpisů. Kolektivní smlouva může stanovit pouze vyšší procento.
V případě, že při nařízené karanténě zaměstnanec nevyužije institutu dočasné pracovní neschopnosti/karantény a bude čerpat dovolenou, bude sice muset dodržovat podmínky karantény, ale bude mu náležet náhrada mzdy v plné výši.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.