Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v nadnárodní společnosti na administrativní pozici. Koncem loňského roku 2019 proběhlo jednání mezi odbory a firmou o navýšení mezd. Výsledkem je Kolektivní smlouva, kde je stanoveno, že každý zaměstnanec dostane konkrétní částku do základní mzdy a další do osobního ohodnocení.

Později nám ale bylo sděleno nadřízeným, že částku do základní mzdy nedostane každý v plné výši, ale jen takovou, kterou nám on určí. Ti kteří pracují u firmy nejdéle dostanou nejméně - ve výsledku o více jak třetinu méně, než je stanoveno v Kolektivní smlouvě. Ostatní pracovníci naopak více, než je stanovená částka. Jelikož patřím do té skupiny nejdéle pracujících se mně tento postup nelíbí - nevidím pak smysl ve významu Kolektivní smlouvy a jednání o ní, když je pak vše úplně jinak. Nebylo toto poprvé, úplně stejně to probíhalo při navyšování před rokem (1/2019). V kolektivní smlouvě není žádná klauzule o navýšení na určitých pozicích, a ani žádná výtka k výkonu mé práce nebyla. Nevím, zdali na to má přímý nadřízený nebo jako firma právo, a jak se proti tomuto můžeme bránit? Děkuji za odpověď Karel.

 

ODPOVĚĎ:
Domáhat se plnění Kolektivní smlouvy mohou jak odbory, tak jednotliví zaměstnanci. Podle § 25 zákoníku práce je kolektivní smlouva závazná pro její smluvní strany. Práva, která vznikla z kolektivní smlouvy jednotlivým zaměstnancům, se uplatňují a uspokojují jako ostatní práva zaměstnanců z pracovního poměru nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Rozhodnutí zaměstnavatele lze tedy napadnout žalobou.
Je také možné, že tento postup zaměstnavatele znamená nerovnost v odměňování, resp. jedná se o diskriminační jednání, které je možné řešit prostředníctvím místně příslušnbého inspektorátu práce.
Záleží však na konkrétním znění kolektivní smlouvy, zda neobsahuje nějaké ustanovení, které by popsaný postup zaměstnavatele umožňovalo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.