Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně pracovní doby, která zasahuje do nočních hodin.   Vyšly jsme zaměstnankyním vstříc, aby mohly odpoledne dříve domů za dětmi, aniž by musely žádat o zkrácenou pracovní dobu. Povolili jsme jim tedy práci od 4 hodin ráno. Jenže se na tento čas vztahuje noční příplatek. Dá se to vyřešit nějakou dohodou nebo jinou formulací pracovní doby?

V nejhorším bychom museli nařídit, aby tedy chodily až od 6 hodin nebo si zkrátily pracovní dobu - což by se jim nelíbilo. Šlo by například ustanovit, že musí pracovat v čase od 6:00 do 12:00 a zbylé hodiny mohou mít v pružné pracovní době? Pokud se tedy při pružné pracovní době nebere ohled na noční čas. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Viola.

 

ODPOVĚĎ:
Stanovení pružné pracovní doby nic nemění na povinnostech zaměstnavatele k zaměstnancům pracujícím v noci, včetně příplatků za práci v noci. Proto obvykle zaměstnavatelé stanoví, že v rámci pružné pracovní doby je pevná část od - do a pružnou část je možno vykonávat v hodinách od - do.
Pokud to takto stanovené není, není možné se dohodnout se zaměstnancem, že mu např. nebudou vypláceny příplatky, neboť by se tak zaměstnanec vzdal svých práv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.