Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako recepční v sídle zaměstnavatele. V začátku ve čtyřech v nepřetržitém pracovním režimu 24 hodin denně, 7 dnů týdně ve stanovené pracovní době, která je nerovnoměrně rozvržena a činí 37,5 hod týdně se stanoveným vyrovnávacím obdobím 26 týdnů po sobě jdoucích s pevně stanovenou mzdou.

Od příštího měsíce byl přijat pátý zaměstnanec, pracujeme v turnuse denní 12, noční 12 volno po noční + dva dny volna. Obsah pracovní doby zůstal nezměněn i když je jasné, že 37,5 hodin nemůže být naplněno i při zástupech nemocenských a dovolené. Nejsme nijak informováni zda máme přebytek nebo nedostatek odpracovaných směn. Směnáře jsou doručovány těsně před začátkem nebo až po začátku pracovního týdne. Směnáře jsou dávány na pravidelný rozpis směn bez určení doplňujících směn zaměstnavatelem a je na nás jak si to rozeberem. V listopadu 2019 jsem opracoval čtyři směny navíc a bylo mi sděleno, že to jde na hodinový dluh. Myslím, že zaměstnavatel porušuje zákoník práce v tom, že s námi nesepsal nový dodatek s tím, že pracujeme v rovnoměrně rozvržené pracovní době, že nestanovil dle počtu zaměstnanců sníženou týdenní normu na 36 hodin, že flagrantně porušuje ustanovení o doručení rozvrhu nejméně dva týdny před začátkem příštího měsíce. Dále jsem přesvědčen, že, vzhledem k tomu, že mně neurčil pracovní dobu na listopad a pracoval jsem navíc dle dohody mezi dalšími zaměstnanci, mám právo na úhradu odpracovaných hodin, které mi odmítl započítat jako přesčas včetně všech příplatků. Děkuji za Váš čas.

 

ODPOVĚĎ:
V první části týkající se porušování pravidel rozvrhování pracovní doby, jak je stanoví zákoník, s Vámi souhlasím. Nepochybně dochází k porušování zákoníku práce.
Pokud jde o práci přesčas, není věc tak jednoznačná.
Podle § 78 odst. 1 psím. i) zákoníku práce je prací přesčas práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn.
Pokud dojde s odpracování směn navíc po dohodě mezi zaměstnanci a dojde ke kompenzaci hodin další měsíc, nejedná se dle mého názoru o práci přesčas.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.