Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nadřízený mi oznámil, že pro nadbytečnost bude mé místo na dobu neurčitou (služební) dle služebního zákona na konci 2019 zrušeno. nabídl mi jiné místo - zástup za MD. Toto místo je navíc po osobě uvolněné z pracovního poměru a zaměstnankyně se tedy může asi kdykoli vrátit. Pozice by tak jako tak byla na dobu určitou.

Navíc musí proběhnout výběrové řízení. Ale otázka je zda-li se vůbec do prosince 2019 stihne, s tím, že údajně 09/2020 dojde k restrukturalizaci pracovních pozic. Jaké mám možnosti? Jsem povinnen náhradu byť na omezené časové období přijmout? Či mi, pokud odmítnu, musí zaměstnavatel dát výpověď a vyplatit odstupné? Děkuji za rady v této nemilé situaci se závazkem hypotéky JIří.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by změna pozice znamenala i změnu pracovní smlouvy, můžete nabízenou pozici odmítnout. Smlouva je dvoustranný právní úkon, který může být měněn jen se souhlasem obou smluvních stran.
Nebude-li pro Vás mít zaměstnavatel práci odpovídající pracovní smlouvě, bude muset situaci řešit pravděpodobně výpovědí. V takovém případě neztrácíte nárok na vyplacení odstupného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.