Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám otázku ohledně pracovní doby, přesněji kdy mi začíná a končí. Dělám u stavební firmy která má sídlo v Lovosicích, ale zaměstnavatel mě každý den posílá pracovat na různé stavby, některé jsou i 200 až 300 km daleko.  

Normální pracovní dobu mám 8 hodin, ale když ráno vyjedu v 6:00 z Lovosic a cesta mi trvá třeba 3 hodiny na stavbu kterou mi určí ten den, tam pracuji 8 hodin a pak se zase 3 hodiny vracím zpět do Lovosic, takže jsem zpět ve 20:00, bere se mi i cesta jako pracovní doba? Dřív jsem to ve smlouvě neměl, ale zaměstanavel změnil jeden bod že pracovní doba začíná od místa stavby a nebo dle určení vedoucího. Ale má zaměstnavatel vůbec právo mě poslat na 6 hodinovou cestu každý den a nezaplatit to? Děkuji, Ludvík.

ODPOVĚĎ:
Doba strávená na pracovní cestě jinak než vlastním plněním pracovních úkolů, která spadá do pracovní doby, se považuje za překážku v práci na straně zaměstnavatele, při které se zaměstnanci mzda nebo plat nekrátí. Doba strávená zaměstnancem na pracovní cestě jinak než plněním pracovních úkolů představuje např. čas překonávání vzdálenosti (tedy dobu cestování) mezi východiskem (místem startu) pracovní cesty a místem přechodného pracoviště a čas cestování nazpět do místa ukončení pracovní cesty. Pokud tento čas cestování probíhá před nebo po pracovní směně zaměstnance, jedná se pouze o dobu cestování, za kterou náleží zaměstnanci pouze cestovní náhrady.
Náhrada mzdy má tedy být vyplacena pouze za tu část cesty, která spadá do rozvržené směny zaměstnance. Za celou cestu náleží náhrady - stravné a jízdních výdajů v souladu s § 156 a násl. zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.