Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Aktuálně jsem na rodičovské dovolené RD a chtěla bych se vrátit do pracovního procesu. U prvního dítěte jsem podepisovala žádost na 3 roky, u druhého mě nikdo nekontaktoval. Malý bude mít 2 roky, takže se dá říct, že rodičovskou neukončují předčasně. Nicméně během mojí rodičovské mi byla zrušena pracovní pozice (vedoucí pracovník), resp. je přejmenována.

Má jiné kompetence a pod sebou moje pracovníky a ještě jiné než já předtím. Předpokládám, že zde vzniká nárok na odstupné a ředitel mne bez mého souhlasu nemůže dát na tuto pozici. Nebo ano? Je to ještě komplikované, že na onu novou pozici byla přijata jiná pracovnice, která je nyní také na rodičovské a za ní je nyní jiný kolega. Ten je tedy jako zástup za mateřskou, ale té kolegyně na nové pozici.
Druhý dotaz zní. Když už bych měla na odstupné nárok, je to řešeno pouze 2měsíční výpovědní lhůtou nebo se dá i dohodou k určitému datu? Pokud jen 2měsíční výpovědní lhůtou, mohu zároveň během té výpovědní lhůty nastoupit na poloviční úvazek u jiné firmy? Děkuji, Irena.

ODPOVĚĎ:
Po návratu zaměstnankyně z rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnankyni práce podle pracovní smlouvy. Odpověď na Váš dotaz se tedy bude odvíjet od druhu práce, který máte uvedený v pracovní smlouvě. Za určitých okolností Vás zaměstnavatel může zařadit na novou pozici.
Z judikatury vyplývá, že fakt, že zaměstnavatel obsadil pozici zaměstnankyně na rodičovské dovolené, při jejím návratu do zaměstnání nezákládá výpovědní důvod pro nadbytečnost.
Doporučovala bych proto kontaktovat zaměstnavatele a dohodnout se s ním na dalších krocích. Po dohodě je totiž možné i zkrátit výpovědní dobu a pracovní poměr ukončit k určitému datu.
V případě, že poběží výpovědní doba, je nutné při nástupu k jinému zaměstnavateli dodržet podmínku stanovenou v § 304 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.