Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2013 jsem měl pracovní úraz ruky. Po ukončení dočasné pracovní neschopnosti DPN (1,5 roku) jsem byl zaměstnavatelem jednorázově odškodněn dle kolektivní smlouvy. Nyní jsem 04-06/2019 v PN, mám to vedený jako pracovní úraz, neboť mám velké bolesti ruky. Vše je uvedeno v lékařských zprávách. Pokud bych chtěl odejít ze současného zaměstnání ze zdravotních důvodů, jak bych měl napsat výpověď a měl bych nárok na odstupné mzdy?

Pokud bych nastoupil do jiného zaměstnání s nižším výdělkem, měl bych nárok na dorovnání současné mzdy, popř. na jaké pracoviště se obrátit? Děkuji, Dalibor

 

ODPOVĚĎ:
Nárok na odstupné vzniká jen v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele podle § 52 písm. a) až d) zákoníku práce nebo v případě ukončení pracovního poměru dohodou z týchž důvodů.
Pokud dáte výpověď sám, nárok na odstupné nevznikne.
V případě, že jsou Vaše potíže následkem pracovního úrazu a v jejich důsledku budete dosahovat nižšího výdělku, bude Vám náležet rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu (náhrada ztráty na výdělku po skončení pracovní neschopnosti - § 271b zákoníku práce).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.