Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych zodpověděla dotaz ohledně odstupného. Do 3.8.2018 jsem na RD, ale již od září 2018 chodí dcera do MŠ, proto jsem se od ledna 2019 chtěla vrátit do zaměstnání, kde jsem mela smlouvu na plný uvazek na neurčito (zaměstnaná jsem zde byla od června 2013). Zaměstnavatel mi řekl, že mě zpet nepřijme pro nadbytečnost a nabídl mi 5 platů odstupného.

Chtěl po mě ale, abych ukončila rodičovskou dovolenou RD. Jelikož jsem zatím jinou práci neměla, domluvili jsme se, že RD předběžně ukončovat nebudu. Poslal mi smlouvu o rozvázání pracovníhopoměru, ale v té místo odstupné bylo uvedeno "odměna". Bohužel mě nenapadlo, že je to rozdíl a tak jsem dohodu o rozvázání pracovního poměru podepsala. Dostala jsem tedy částku 5x průměrná hrubá mzda a ještě zkrácenou o sociální a zdravotní pojištění. Mám nějakou šanci toto napadnout? jelikož domluva s mým nadřízeným byla, že dostanu odstupné, což si myslím, že je 5x průměrný plat. Je to tak? Rozdíl v částce je 46 tisíc korun. Děkuji, Samanta

 

ODPOVĚĎ:
Podstatným je v tomto případě obsah dohody o ukončení pracovního poměru. Pokud byl v dohodě uveden výpovědní důvod (nadbytečnost nebo odkaz na paragraf 52 zákoníku práce), pak musí být vždy vyplaceno odstupné (bez odvodu pojistného), a to bez ohledu na vyplacení odměny.
Pravděpodobně jste ale podepsali dohodu o ukončení pracovního poměru bez uvedení důvodu, pak odstupné ze zákona skutečně nenáleží (může být kompenzováno odměnou). Jednalo by se o dobrovolné ukončení pracovního poměru (dohodou), které má mimo jiné za následek vyplácení nižší podpory v nezaměstnanosti.
Máte-li podezření, že vás zaměstnavatel záměrně uvedl v omyl, můžete podat podnět k prošetření příslušnému inspektorátu práce. Doložení úmyslu zaměstnavatel však bude velmi složité.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.