Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnanec autobazaru a převážím vykoupená auta na evidenční kontroly. Zaměstnavatel po mě teď nárokuje úhradu škody 46.000 Kč za opravu převodovky diferenciálu, ale já se necítím vinen. Při převozu patnáct let starého VW Touareg, který byl vykoupen a určen pro převoz na EK jsem po půl kilometru zjistil, že již automat neřadí vyšší převodové stupně, proto jsem okamžitě sjel na odbočku a vrátil se zpět do bazaru.

Oznámil jsem to kolegovi odborníkovi, který auto vykupoval, ten v autě patrně přepnul nastavení pohonu 4x4 (uzávěrku diferenciálu) a řekl mi, že mohu jet na evidenční kontrolu. Situace stejná, opět jsem se vrátil do bazaru. Manažer po projetí vozu vyhodnotil, že došlo k poškození uzávěrky mezinápravového diferenciálu a musí to dát do servisu. Po dvou týdnech chtěl manažer podepsat Dohodu o úhradě dluhu a srážkách ze mzdy. §146 písm. B zákoníku práce a §2045 a násl. občanského zákoníku. To jsem nepodepsal. Nyní zaměstnavatel požaduje, abych alespoň nahlásil na mou ČSOB pojišťovnu (odpovědnost z výkonu povolání), ale mám obavu, že je to vlastně přijetí viny, a pokud pojišťovna neuhradí, budu muset zaplatit já. Nedostal jsem žádné informace o specifičnosti nastavení čtyřkolek s uzávěrkou diferenciálu ani o rizicích poškození. Nepředpokládal jsem, že auto nemá žádnou ochranu ani signalizaci před poškozením. Nechápu, proč auto připravené na převoz bylo přepnuto do tohoto nestandardního režimu, navíc mi ho startoval manažér který čtyřkolkám rozumí, takže jsem nic nepřenastavoval. Auto jsem přivezl ve stejném stavu, jako jsem s ním vyjel, takže nevím, zda již auto nebylo poškozeno při převzetí. Žádné negativní zvuky se neozývaly, a auto se jinak chovalo normálně. Jak byste prosím na mém místě postupovali? Jak velkou šanci mám na výhru u soudu? Jaká ne finančně nejdostupnější možnost sehnat právníka pro podrobnou konzultaci a pro soud? Jaké jsou obvyklé náklady na právníka? Jaké mohou být náklady na soud, pokud prohraju? Bylo by možné nahlásit událost na pojišťovnu, až pokud by soud rozhodl o mém zavinění? Pokud bych škodu nahlásil na pojišťovnu teď, a pojišťovna neuhradila, je to to již uznání viny a ztrácím možnost neuhradit škodu a nechat rozhodnutí na soud? Děkuji předem za každou radu a pomoc, i když vím, že řešení je problematické.

 

ODPOVĚĎ:
Odpovědnost za škodu zaměstnance vůči zaměstnavateli vyplývá z § 250 odst. 1 zákoníku práce - Zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Splnění těchto skutečností prokazuje zaměstnavatel včetně výše škody.
Bez podrobné znalosti okolností, např. proškolení zaměstnanců. kvalifikace apod. , nelze spekulovat o možnostech uspět u soudu.
Pokud jde o hlášení na pojišťovnu, toto hlášení by mohlo negativně ovlivnit případné soudní rozhodnutí.
Právní pro konzultaci a zastupování můžete nalézt dle oboru činnosti zde:
www.advokatikomora.cz. S konkrétním advokátem pak dohodnete náklady zastupování.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.