Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako vychovatelka v dětském domově. V domově máme služební auto. Je to sponzorský dar – Mercedes pro celkem 9 lidí včetně řidiče. Vyjížděla jsem z parkoviště u domova, musela jsem couvat úzkým chodníkem, jinak není možné z parkoviště vyjet a narazila jsem do lampy. Na nárazníku auta se vytvořila asi 6 cm dlouhá puklinka. Oznámila jsem to p. řediteli. Řekl mi, že se na to podívá a uhradím škodu.

Asi po týdnu mi řekl, že na to zapomněl, ale že to platí, že dá auto do servisu a škodu uhradím. Do dnešního dne se mnou nic k nehodě nesepsal, poškození nenafotil. Může mi dát k úhradě celý nový nárazník? Nemám jistotu, zda jsem poškození nárazníku způsobila jenom já.   Auto se nekontroluje pravidelně, ani po jednotlivých jízdách. Škoda se nezapsala a nenafotila. Jsem povinna zaplatit celou škodu, kterou najdou na nárazníku v servisu? Děkuji a zdravím, Venuše.

 

ODPOVĚĎ:
Jste povinna uhradit škodu, kterou jste způsobila. Jestliže nedošlo k fotodokumentaci škody, můžete rozporovat, že daná škoda nebyla způsobena jen Vámi.
V případě, že byla škoda způsobena z nedbalosti (což odpovídá Vašemu případu), platí:
Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.