Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

7.1.2018 pracovní úraz, dočasná pracovní neschopnost DPN do 5.1.2019, invalidita 1. stupně. Do 31.3.2019 zaměstnavatel hledal vhodné náhradní pracovní místo za průměrný plat, nenašel. Výpověď ze zdravotní nezpůsobilosti, odstupné 12 měsíců. Od 1.4.2019 je bývalý zaměstnanec v evidenci uchazečů o zaměstnání ÚP. Jak se vypočítá poúrazové renty? A kde o ní žádat.

ODPOVĚĎ:

Finanční dávka, kterou nazýváte poúrazovou rentou, se správně jmenuje náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Tato náhrada se vyplácí ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem, kterého jste dosahoval před pracovním úrazem v původním zaměstnání, a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu v současném zaměstnání. Vzhledem k tomu, že jste nyní v evidenci úřadu práce, bude se Vám místo současného výdělku započítávat výše minimální mzdy. K minimální mzdě se pak bude připočítávat i Váš invalidní důchod prvního stupně, pokud Vám byl přiznán. Výpočet Vaší náhrady tedy bude vypadat takto: náhrada = původní výše výdělku - (minimální mzda + invalidní důchod 1. stupně). Se žádostí o výplatu náhrady se obraťte na Vašeho bývalého zaměstnavatele, který by měl být pro tyto případy pojištěn.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.