Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako učitelka v klasické státní mateřské školce. Ředitelka po mě od 1.1.2022 nově požaduje podepsat dohodu o hmotné zodpovědnosti - nazvanou: "dohoda o odpovědnosti za svěřený majetek k vyúčtování" viz příloha. Na základě této dohody bych měla zodpovídat za vybavení třídy v ceně od 3.000 - 40.000 (stoly, nábytek, piano...), dále za drobný hmotný majetek z inventáře v cenách od 1.000 do 3.000 (většinou hračky) a dále i za úplné drobnosti do 1.000 evidované v sešitě od r. 1986.

Ještě podotýkám, že ve třídách se pohybuje více učitelek, uklízečky i kuchařky a samozřejmě děti.   Dotazuji se Vás tedy:
1/ Podle jakých právních předpisů se řídí takováto dohoda?
2/ Má zaměstnavatel vůbec právo vyžadovat takovouto dohodu? Nebo ji mohu odmítnout.
Předem děkuji za odpověď, a přeji Vám hezký den. Laura.

 

ODPOVĚĎ:
Dohodu o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování upravuje § 252 zákoníku práce. Za hodnoty, které mohou být takto svěřeny, jsou považovány hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny. Mezi takové hodnoty nepatří vybavení běžně přístupné třídy.
Na Vámi uvedený předměty nelze dohodu uzavřít.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.