Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám sepsanou hmotnou odpovědnost za sklad. Kolega je již rok a půl (nyní 10/2020) na neschopence. Nadřízený tvrdí, že mu tím zanikla odpovědnost a odebrali jsme mu klíč. Není ale potřeba sepsat novou dohodu? Hlavní problém, ale je, když já teď odejdu na dovolenou nebo ošetřování či neschopenku.

Nadřízený chtěl, abych mu dala klíč od skladu. Bez inventury, jen tak. Prý mi to může nařídit. Nabídla jsem, že vím, že bude 1x potřeba do skladu a že přijdu. Vím, že mám tuto odpovědnost a počítám s ní. Nabídla jsem i jinou výpomoc v době státem nařízeného ošetřování. Nadřízený na mě křičel, že se nebude nikoho doprošovat a že potřebuje ty klíče. Může je po mě chtít? Co v takových případech dělat? Děkuji. Růžena.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 254 odst. 2 zákoníku práce platí, že na pracovištích, kde pracují zaměstnanci společně zavázaní k vyúčtování svěřených hodnot, je zaměstnavatel povinen inventuru provést při uzavření dohod o odpovědnosti za svěřené hodnoty se všemi společně zavázanými zaměstnanci, při zániku závazku ze všech těchto dohod, při výkonu jiné práce, při převedení na jinou práci nebo na jiné pracoviště nebo přeložení všech společně zavázaných zaměstnanců, při změně na pracovním místě vedoucího zaměstnance nebo jeho zástupce a na žádost kteréhokoliv ze společně zavázaných zaměstnanců při změně v jejich kolektivu, popřípadě při odstoupení některého z nich od dohody o odpovědnosti za svěřené hodnoty.
Dohoda sama od sebe zaniknout nemůže, pokud není uzavřena na dobu určitou, dohoda nemůže zaniknout pouze dlouhodobou pracovní neschopností, pokud tak nebylo sjednáno.
Pokud by kolega od dohody odstoupil, měla by být provedena inventura.
Pokud bude chtít Váš nadřízený klíče, měla by také být provedena inventura a měl by podepsat dohodu o společné odpovědnosti.
Pokud bude mít klíče od skladu bez jakékoli odpovědnosti, při vzniku případné škody bude nutné pro zproštění odpovědnosti prokázat, kdy je škodě došlo, že s hodnotami měl možnost nakládat i vedoucí apod.
V krajním případě bych doporučovala odstoupit od smlouvy o odpovědnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.