Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Jak je to s odpovědností za škodu při práci na DPČ a DPP. Pracuji na částečný úvazek (smlouva na dobu určitou), ale zaměstnavatel nyní bude chtít pouze plné úvazky, nebo dohody. Při práci můžu udělat chybu, při které můžu způsobit docela velkou finanční škodu.

Vím, že u klasického pracovního poměru ručím pouze 4,5 násobku platu. U dohod je to prosím jak? Na dohody můžu pobírat i daňový bonus na děti? Počítá se DPČ do odpracované doby?

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnancem se tedy myslí nejen osoby vykonávající pro zaměstnavatele práci na základě pracovního poměru založeného pracovní smlouvou či jmenováním, ale i zaměstnanci konající pro zaměstnavatele práci na základě některé z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tedy dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti, neboť odpovědnost zaměstnance za škodu u těchto dohod není vyloučena ustanovením § 77 odst. 2 zákoníku práce. I pro zaměstnance zaměstnané na základě dohod konaných mimo pracovní poměr platí veškerá pravidla uvedená pro zaměstnance na HPP.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.