Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

K 31.12.2018 jsem rozvázal pracovní poměr u zaměstnavatele. Začal jsem pracovat jako OSVČ s tím, že jsem pro bývalého zaměstnavatele také dělal nějaké práce. 2.10.2018 jsem mu způsobil škodu na svěřeném nářadí, které jsem si vědom. 26.8.2019 mě přišel od bývalého zaměstnavatele email, s tím, že chce škodu uhradit v plné výši (cca 10.000 Kč).

Chci na to uplatnit pojištění odpovědnosti, což lze, jak jsem si ověřil u své pojišťovny. Bývalý zaměstnavatel toto odmítá, že se nehodlá podílet na žádném pojišťovacím podvodu, což tento případ určitě není. Mám u něj pohledávku ve výši cca 5.000 Kč, kterou mi odmítá zaplatit, respektive chce vzájemným zápočtem po mě zbývající částku. Má bývalý zaměstnavatel právo, na to po mě tuto škodu nahradit, ale zároveň odmítnout toto řešit přes pojišťovnu?

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel může požadovat náhradu škody, zejména když vznik škody a své zavinění nerozporujete. Nelze ho však přinutit, aby spolupracoval při řešení pomocí pojišťovny. Na druhou stranu je možné řešit situaci například žalobou z Vaší strany, např. na náhradu škody, která Vám vznikne jeho nespoluprácí.
V případě, že zaměstnavatel doloží vznik škody, příčinnou souvislost mezi Vaším jednáním a vznikem škody a naplní i další podmínky pro uplatnění náhrady škody, které je povinen naplnit i vůči Vaší osobě, měl by takový postup být dostatečný i pro pojišťovnu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.