Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Byl jsem obviněn z krádeže. Byl jsem zaměstnán v prodejně Jysk. Poslední den zkušební doby jsme dal ale výpověď. Byl jsem zde nespokojený a našel jsem si práci blíže k domovu. Skončil jsem tedy 31.8.2019, psáno ve výpovědi bylo k 2.9.2019. No, ale v úterý 10.9.019 jsem si četl email, obvolal povolané lidi, a zjistil jsem, že mě a kolegyni (co tam pracuje už roky), chtějí udat (podat trestní oznámení za krádež) za ukradenou částku peněz, denní výdělek, který jsme s kolegyní (vedoucí směny) večer přepočítali a řádně zapsali, podepisovali, kontrolovali a házeli do trezoru.

Obálka s tímto obnosem se ale nenašla, a nám tak strhli veškeré bonusy, odměny atp. z výplaty na životní minimum, a bude se dnes (24.09.2019), ve čtvrtek řešit, zda budeme platit dlužnou částku, a také zda budeme trestně stíhaní, atd. Jsme z toho dost rozhozený, protože bych si nic takového nedovolil, ovšem jak danou věc dokázat, když kamery v kanceláři nemají, a podepsané papíry o odevzdání obálky s obnosem do trezoru jsou ode mě a kolegyně, tudíž zodpovědnost padá na nás. Dobře si pamatuji, že kolegyně obálku do trezoru vkládala, a teď zjistím toto. Co prosím v takové situaci dělat? Obálky jezdí vybírat pověřená firma, neměli by stejnou vinu nést i dva lidé, kteří ten večer trezor vybírali? Přece tak stejně jako padá vina na nás, by měla padnout na ně. Co dělat, když se obálka s penězi nenajde zaseknutá v trezoru (to je jediná možnost jak situaci zachránit z pohledu finančního oddělení Jysku). Přece nemohu být trestně stíhán za něco, co jsem neprovedl, a k tomu platit vysoky dluh. Čekáme za 4 měsíce vytoužené dítě, a sypou na mě takovéto nečekané problémy. Prosím o radu. Děkuji mockrát předem. Erik.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 252 odst. 1 zákoníku práce platí, že byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování (dále jen „dohoda o odpovědnosti za svěřené hodnoty“), za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, je povinen nahradit zaměstnavateli schodek vzniklý na těchto hodnotách.
jestliže byla hotovost uložena do trezoru, do něhož mají přístup i další lidé, neplatí zde presumpce viny, ale zaměstnavatel by musel prokázat, v jakém okamžiku ke ztrátě došlo a že odpovědnost je na Vaší straně. Pokud toto neprokázal, došlo na jeho straně k tzv. bezdůvodnému obohacení.
V první řadě bych doporučovala kontaktovat advokáta, následně podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Pokud jste nic nevzal, bylo by také možné podat žalobu kvůli nevyplacení části mzdy. Při jejím řešení by se musel soud vyrovnat s odpovědností za škodu.
Prvním krokem by však mělo být kontaktování advokáta, který prostuduje konkrétní okolnosti a případ individuálně posoudí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.