Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostala jsem se do velmi těžké situace v zaměstnání. Pracuji jako účetní, ale pracovní smlouvu mám u svého zaměstnavatele. Ten mě po dohodě propůjčil na výpomoc do fotbalového klubu jako účetní. Nic jsme nepodepsali. Teď jsem svou nevšimností odeslala nechtěně platbu na podvodný účet.

Ihned jak jsem si to uvědomila jsem dala storno do banky, cca do 30 minut. Nevíme zda se nám peníze vrátí zda se platba stornuje. Takže mě samozřejmě čeká propuštění nebo mě donutí podepsat dohodu. To bych pochopila, ale bude po mě moci klub vymáhat náhradu platby? Když s nimi nemám žádný pracovně právní vztah? Jsem odpovědná? A jak mě může můj zaměstnavatel vyhodit jako důvod propuštění. Bohužel samozřejmě klub není ani pojištěn na nějaké tyto situace. A je nějaká možnost jak peníze z podvodneho účtu dostat zpět, jak se má postupovat. Moc prosím o radu, několikrát jsem říkala, že sama tu práci nestíhám, to mou chybu neomlouvá, ale nedá se to vše nějak vyřešit. A mám i zničenou praxi kvůli této chybě? Děkuji Hana.  

 

ODPOVĚĎ:
I přestože nemáte žádnou pracovní smlouvu (popř. jinou smlouvu s fotbalovým klubem), byla-li způsobena škoda a lze prokázat Vaše zavinění, může klub vyžadovat náhradu škody. Bude pak záviset na tom, jak soud posoudí Váš vztah ke klubu, množství zadávané práce spod. a zda pak pro náhradu škody budou platit omezení uvedená v zákoníku práce.
Výpověď je možné dát podle § 52 písm. g) zákoníku práce, případně by mohlo dojít k okamžitému zrušení pracovního poměru podle § 55 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.