Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve velké firmě, která má na učetnictví najatou firmu Harnol. Tato firma má od března 2019 novou účetní, pod kterou spadá naše firma. Účetní výplatnice pletla, měla v nich chaos a většinou je posílala na dvakrát vadnou a pak opravu. Ale ani ta oprava nebyla dobře, na emaily neodpovídala a nedalo nic nijak řešit.

03/2019 jsem si snížila úvazek a zároveň jsem podepsala v naší firmě další úvazek na jinou pozici. Popletená účetní dělala ještě další zmatky na výplatnicích. Chyby jsem nahlašovala ihned té účetní, ale ta měla pouze email a na ten nereagovala. 06/2019 jsem se spojila konečně s někým z Harnolu a prý ta naše účetní už u nich nepracuje a že se postupně podívají, kde mám problém. 25.7.2019 mi přišlo vyjádření. Ano chyby tam jsou a jaké: tam kde se účetní přecvakla v penězích, tak mi nyní z budoucí výplaty strhnou a tam kde naopak se nedocvakla a poslala méně neboť na jedné smlouvě mám vyšší plat a ona počítala obě výplaty z platu z první smlouvy té nižší, takže mi to naopak dorovnají. Bylo mi sděleno toto:
"Při kontrole jednotlivých pracovních poměrů jsem si všimla, že v měsících 03-06/2019 jste měla uplatněno zvýhodnění na děti u obou pracovních poměrů. To znamená, že jste v jednom měsíci obdržela zvýhodnění dvakrát. Abyste nemusela na konci roku přeplatek vracet jednou vysokou částkou, zrušila bych Vám uplatňované zvýhodnění po dobu 4 měsíců."
A já bych se chtěla zeptat: 04/2019, když mi přišla první dvojitá výplatnice nahlašovala jsem mému managerovi, že mám na jedné výplatnici daňové bonusy na děti a na druhé výplatnici také nějaké bonusy vysoké. Sice to nejsou děti, ale je to vysoká částka. On to nahlásil na personální oddělení a asi i dále, mě bylo pak sděleno, že je to takto v pořádku. Nyní, kdy jsem v květnu 2019 podala výpověd na první úvazek a nechala si jen jeden a časem se vypracovala na více hodin než jen 15 hod. /týdně mi oznamují, že se mi nebudou výplácet měsíčně bonusy na děti, na které mám právo. Jsem matka samoživitelka, mám tři děti a nemohu si dovolit pracovat na tak malý úvazek a ještě neuplatňovat daňové zvýhodnění na děti.   Já jsem chybu účetní nahlásila a nyní mám platit za chybu někoho jiného? Opravdu na to mají právo? Aby mi na 4 měsíce odebrali daňové zvýhodnění - bonusy na děti a poplatníka a nebo abych doplatila 20.000 Kč.   Měla by nést odpovědnost ta účetní firma, co zaměstnávala někoho, kdo to evidentně neuměl. Přišli na to ale pozdě a za její chyby mají platit jiní. Prosím o zřetelnou odpověď na co mám právo a jak toto mohu vyřešit. Zajímalo by mě, zda mám právo i na nemajetkovou újmu za stres, který kolem této věci prožívám.   S pozdravem Jaromíra

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byly čerpány slevy na dani vícekrát (neoprávněně), jejich vrácení je nezbytné, i když chyba vznikla na straně účetní, a to tak, že několik měsíců nebudou vypláceny nebo by na konci účetního období došlo k vyrovnání na daňovém přiznání, neboť finanční úřad neřeší, kdo chybu zavinil.
Samozřejmě by bylo možné podat občanskoprávní žalobu na náhradu nemajetkové újmy, ale předpoklad úspěchu takové žaloby je minimální.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.