Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji pro firmu která posílá peníze přes Western union do zahraničí. Omylem jsem zaslal na Ukrajinu místo 3000 Kč 3000 dolarů (díky velice špatnému nastavení systému). Firma po mě žádá úhradu škody která dělá asi 65 000 Kč. Je možné se nějak bránit. Chce abych jí podepsal přiznání dluhu. Vše se řeší přes českou policii, ale bylo mě řečeno že bych to mohl vymáhat až po té osobě která to zasílala.

Mám sepsanou hmotnou zodpovědnost ke smlouvě. Škoda není vyšší než 3 x má mzda. Nemám pojištění na blbost, ale byl jsem informován od firmy, že se to stejně na peněžní služby nevztahuje. Naskenovanou hmotnou zodpovědnost mohu doposlat Jde mě o to, jestli uznání dluhu teď mám firmě podepsat. Děkuji moc za radu, Dan.

ODPOVĚĎ:
Podepsáním uznání dluhu je uznán dluh co do jeho výše a důvodu. Prodlužuje se tím také promlčecí doba, která je pak 10 let. Kladem je, že se tak vyhneme jinak velmi pravděpodobnému soudnímu sporu. Pokud se však na vině vzniku škody podílel zaměstnavatel špatně nastavený systém, je možné se v rámci soudního sporu domoci snížení dluhu, resp. uznání "spoluviny" zaměstnavatele a jeho podílu na dluhu.
Rozhodnutí musí provést Vy sám podle konkrétních okolností dané situace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.