Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, zda se níže popsaná situace dá považovat za šikanu a zda je možné požadovat nějaké odškodnění. Pracuji ve firmě 15 let (2004-2019). Během léta 2018 se změnilo vedení společnosti. 2 lidé přišli noví (finanční ředitelka a technický ředitel), 2 z bývalých kolegů (generální ředitel a personální ředitelka). V říjnu 2018 jsem dostala nabídku na povýšení od generálního ředitele. Nicméně personální ředitelka nesouhlasila s mým povýšením.

V minulosti jsem s ní do kontaktu vůbec nepřišla, tak nevím proč je proti mně zaujatá. Novému vedení o mně napovídala samá negativa. Časem se mně doneslo, že personální ředitelka mě pomlouvala nejen u vedení, ale i u řadových referentů a údajně zakazuje kolegům, aby mi se mnou hovořili případně mi telefonovali.
Nakonec jsem podala výpověď. Je možné požadovat nějakou omluvu nebo odškodnění.
Děkuji, Božena.

ODPOVĚĎ:
Z hlediska pracovněprávního by se mohlop jednat o tzv. bossing či mobbing. Zaměstnanec, v jehož případě došlo k porušení práv a povinností vyplývajících z práva na rovné zacházení nebo k diskriminaci, má právo se domáhat u soudu, aby bylo upuštěno od diskriminace, aby byly odstraněny následky diskriminačního zásahu a aby mu bylo dáno přiměřené zadostiučinění. Pokud by se nejevilo postačujícím zjednání nápravy, zejména proto, že byla v důsledku diskriminace ve značné míře snížena dobrá pověst nebo důstojnost osoby nebo její vážnost ve společnosti, má rovněž právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích. Výši náhrady určí soud s přihlédnutím k závažnosti vzniklé újmy a k okolnostem, za nichž k porušení práva došlo.
Bylo by tedy nutné podat žalobu a doložit pomocí písmených důkazů nebo svědků, že došlo k diskriminačnímu jednání. Soud následně posoudí, zda jednání zaměstnavatele nebo zaměstnanců dosahovalo takové intenzity, aby bylo možné hovoži to mobbingu či bossingu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.