Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o vysvětlení ohledně hmotné zodpovědnosti (pracuji jako vedoucí školní jídelny). Pro záměrný "likvidační dopis", který jsem obdržela od ředitelky, po 22 letech práce, jsem zkolabovala a zůstala na neschopence (DPN mám už 4. týden). Nemám za sebe zástupce, proto do skladu materiálu na vaření může kdokoliv.

Než jsem nastoupila DPN jsem si udělala, pro jistotu, inventuru. Ředitelka sesadila mého nadřizeného a dosadila si někoho jiného. Ta dotyčná nová nadřizená vlezla do skladu (asi po týdnu) a udělala si prý inventuru, (sklad je stále v pohybu). Teď chodí a po celé škole vykládá, jaký je bordel ve skladu. Kuchařka fasuje suroviny, taky nemá nic podepsaného (není ani kolektivní hmotná zodpovědnost). Chci dát výpověď a nevím co s hmotnou zodpovědností, co vlastně můžu nebo jak se bránit. Sklad jsem měla v pořádku. Prosím, docela odpověď spěchá, protože zdravotně to nedávám. Ředitelka nastoupila v listopadu a už jsme 5 kterou zlikvidovala. Děkuji, Yvona

 

ODPOVĚĎ:
Odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat, upravují ustanovení § 252 až 254 zákoníku práce. Stěžejní v tomto případě je § 252 odst. 5 zákoníku práce, podle něhož se zaměstnanec zprostí povinnosti nahradit schodek zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.
Pokud byla před pracovní neschopností provedena inventura, není možné Vám případně následné nesrovnalosti přičíst k tíži.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpovědnost za zboží a materiál ve skladu v době pracovní neschopnosti skladníka nebo osoby odpovědné za sklad
  • Kdo je odpovědný za sklad pokud není stanoven zástupce skladníka?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.