Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v galerii a dne 27.7.2023 jsem obdržela dopis od paní ředitelky ve kterém mi sděluje, že mi odebrala osobní ohodnocení, vystavila mi nový platový výměr a zároveň mi dala vytýkací dopis č. 1. Paní ředitelka mi v něm oznamuje, že jsem si neplnila své pracovní povinnosti pokud jsem seděla za pokladnou po dobu, kdy jsem měla ortézu na noze, kterou jsem ale také v průběhu dne sundávala a lidi prováděla na patře, kde je pokladna.

Jsem sice zaměstnána jako průvodkyně, ale z hmotné odpovědnosti za vstupenky, které prodáváme vyplývá, že jsme s kolegyněmi zaměstnané rovněž jako pokladní. Není už smlouva formulována nepřesně? Mám písemně od naší produkční co se stará o rozpisy služeb, že se na pokladně střídáme bez pokynů nařízených dle naší interní dohody s kolegyněmi. Dále píše o údajném incidentu, který ale incidentem nebyl. Mám svědka druhou průvodkyni, která to vše viděla a viděla i to, že se chovám k problémovému zákazníkovi slušně. SMS nebyla výhružná, ale pouze oznamující, že každý máme svého nadřízeného tedy i paní ředitelka.   Navíc mám od paní ředitelky nedávnou SMS ve znění, kde se mi omlouvá, že to přehnala. Ano přehnala to značně a ne poprvé. Vyhrožování výpovědí bez udání důvodu apod.   Mám pocit, že jsem již delší dobu hromosvod na její špatné nálady. O tom bych se rozepsala v případě nutnosti. Souhrnem - s vytýkacím dopisem v takovémto znění nesouhlasím a to jsem také napsala k podpisům - přesně "S tímto nesouhlasím". Mohu proti odebrání ohodnocení, platovému výměru a vytýkacímu dopisu podat odvolání? Můžete mi prosím, poradit jak postupovat? Paní ředitelka mi ani nedala prostor vše vysvětlit a rovnou se zachovala takto překotně. Vše mi předala před dvěma kolegyněmi u ní v kanceláři a nechtěla nic vysvětlit. Tlačí jí čas, chce si na mé místo prosadit mladší kolegyni, kterou tu máme na výpomoc do října a mě prostě odstranit stůj co stůj. Já ale nevidím důvod, proč bych v regionu, kde se špatně hledá práce měla odcházet. Práce si vážím, naplňuje mne, vystudovala jsem výtvarnou školu, s kolegyněmi vycházím dobře. Incident co zmiňuje je myslím již i promlčený, protože se stal někdy loňského roku a kolegyně, která jej vyvolala se mi omluvila vědoma si toho, že ani ona to nechce dál řešit, vlastně ni nevím jak se o tom někdo dozvěděl. Ani jedna o práci přijít nechceme a tak jsme vše urovnaly sami. Od té doby jsme v klidu. Od této konfliktní osoby mám naopak sms, kde mi sděluje, že jí střídání za mě s prováděním nevadí. Koupila jsem této kolegyni jako poděkování kytici a dárek. Nyní již plně provázím i jsem na pokladně. Dopis se mne hodně dotkl, protože práci odvádím bezchybně, do práce chodím hezky upravená, usměvavá, v čas. V podstatě nemohu najít společnou řeč pouze s paní ředitelkou. Od ostatních kolegů mám i emailem potvrzené, že by mě měli rádi dál v týmu. Od návštěvníků mám jmenovitě ke mě pochvalné ohlasy. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Proti vytýkacímu dopisu nelze podat odvolání, pokud s ním nesouhlasíte, je třeba zaslat zaměstnavateli dopis, ve které budete podrobně rozporovat tvrzení uvedená ve vytýkacím dopisu.
Osobní příplatek je poskytován zaměstnancům podle § 131 zákoníku práce, podle něj zaměstnanci, který dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků nebo plní větší rozsah pracovních úkolů než ostatní zaměstnanci, může zaměstnavatel poskytovat osobní příplatek.
Přiznání osobního příplatku je tedy vázáno na pracovní výsledky nebo na množství vykonávané práce. Stejné je to i při jeho snížení či odebrání. Osobní příplatek nelze podle judikatury odejmout na základě jednoho vytýkacího dopisu, podle něhož zaměstnanec neplní své povinnosti. Odebrání příplatku by mělo předcházet hodnocení zaměstnance, z něhož bude vyplývat, že zaměstnanec dosahuje horších pracovních výsledků než dříve (v době přiznání osobního ohodnocení) nebo vykonává práci v menším rozsahu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.