Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na pozici sociální pracovnice v domově seniorů. V náplni práce nemám řízení služebního vozidla. Ale je tam věta, že plním příkazy ředitelky. Přesto nám byly zřízeny referenční zkoušky. Chápu, že na sociální šetření je potřeba jezdit autem, s tím problém nemám, ale naše paní ředitelka se rozhodla, že jako sociální pracovnice budeme vozit klienty na výlety vozem vw transportér.

Nikdy jsem toto vozidlo neřídila. Necítím se na to vozit cca 6 klientů méně pohyblivých na výlety. Ročně jsem najezdila cca 10.000 km, řidičský průkaz mám od roku 1997. Ale zodpovědnost za klienty převzít nechci. Na podzim 2022 jsem byla hospitalizovaná pro závratě a stále nejsem fit, proto se řízení vozidla vyhýbám. Kolegyně zná cestu autem pouze do práce a zpět, na jiné cesty se nevydává. Jakým způsobem se můžeme bránit? Ve vnitřních směrnicích je stanoveno, že klienty vozí zaměstnanci údržby (oba mají cca 20 let praxe s řízením tohoto typu vozidla). Děkuji Karina.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud není řízení vozidla druhem práce uvedeným v pracovní smlouvě nebo součástí náplně práce, která by odpovídala druhu práce, může zaměstnanec takový úkol odmítnout. Zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci pouze práci odpovídající pracovní smlouvě (§ 38 zákoníku práce).
Pokud navíc řízení neodpovídá Váš zdravotní stav, zaměstnavatel takovou práci nařídit nesmí, došlo by k porušení § 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce, podle kterého je zaměstnavatel je povinen nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.