Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nastoupila jsem před necelým měsícem (3/2023) do nového zaměstnání s tříměsíční zkušební dobou a zjistila jsem, že jsem těhotná (po letech snažení jsem na začátku prvního trimestru). Nevím, kdy to oznámit svému zaměstnavateli, vzhledem k tomu, že pracuji v odvětví, kde se sterilizuje formaldehydem. Jedná se o látku, se kterou by se těhotné neměli konfrontovat.

Lékař podotýkal, že tato práce není pro mě vhodná. Myslíte, že postup zaměstnavatele bude takový, že mně dá po oznámení těhotenství výpověď, či mám ze zákona nárok na přeřazení vhodné pozice, i když jsem bohužel ve zkušební době? Lze vykonávat práci v tomto zařízení, i když bude kvalifikačně podstatně níž? Mám pak nárok na „dorovnání“ platu? Jak se zachovat, pokud dostanu výpověď, bez přeřazení? Je to z jejich strany správný postup? Mám pak šanci najít práci, či přivýdělek, když bude nový zaměstnavatel vědět, že jsem těhotná? Nevím, co dále. Děkuji za Vaši odpověď s pozdravem Alice.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud běží výpovědní doba, nedá Vám případně zaměstnavatel výpověď, ale ukončí pracovní poměr ve zkušební době. Byť je toto ukončení jednoduché a nemusí být odůvodněné, důvody pro něj by neměly být diskriminační, tedy důvodem by nemělo být těhotenství zaměstnankyně.
Koná-li těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu práci, kterou nesmějí být tyto zaměstnankyně zaměstnávány nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství nebo mateřství, je zaměstnavatel povinen zaměstnankyni převést na jinou, pro ni vhodnou práci. Pokud bude dosahovat na nové pozici nižšího výdělku, bude jí mzda dorovnána.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.