Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Potřebuji se poradit ve spojitosti s přiřazováním pracovních odpovědností. Pracuji v jedné firmě jako technolog obrábění. Smlouvu mám uzavřenou na pracovní pozici technolog obrábění. Zaměstnavatel mi teď ale začíná přidávat odpovědnosti a projekty z jiného odvětví technologie. Jedná s o odvětví elektro. Nejde o to, že bych to znalostmi nezvládnul.

Jde mi spíše o to, zda tyto přidělené práce musím vykonávat, když mi zaměstnavatel neupravil smlouvu, nepřidal peníze a nic podobného. Ve výsledku ale nejde ani o peníze, spíše o čas, stres a podobně, který si projekty vezmou. Mohu tedy tyto projekty a odpovědnosti odmítnout? Může mi vůbec zaměstnavatel tyto povinnosti nařídit? Potřebuji vědět, jak se k tomu postavit a případně se obrátit i na tento článek. Děkuji za informaci.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 38 odst. 1 písm. a) zákoníku práce je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Tomu odpovídá povinnost zaměstnance uvedená v § 38 odst. 1 písm. b) zákoníku práce podle pokynů zaměstnavatele konat osobně práce podle pracovní smlouvy.
Podstatnou náležitostí pracovní smlouvy je i druh vykonávané práce. Ten je ve smlouvě uveden právě proto, aby nebylo možné zaměstnanci přidělovat jakoukoli práci.
Zaměstnanec proto může odmítnout vykonávat práci, která neodpovídá druhu práce uvedenému ve smlouvě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.