Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Má zaměstnavatel právo mi kontrolovat batoh? Při příchodu na vrátnici jsem nucen si nechat prohlédnout batoh. Při odchodu bych to pochopil, ale při příchodu mi to přijde špatně. Na vrátnici není ani rám na detektor kovů, ani se nepoužívá ruční přístroj na kontrolu jako třeba na letištích. Dřív se používal, ale hodně lidí si stěžovalo, že je to protiprávní, proto to pak rychle přestalo.

Pokud je mi známo, není tam speciální člověk, co by byl pověřen toto dělat. Pouze místní security služba. Pracuji v železárnách jako defektoskopista. Je toto tedy z pohledu zákona možné? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce v § 248 odst. 2 dává zaměstnavateli právo chránit svůj majetek i před vlastními zaměstnanci. A to tím, že mu umožňuje provádět v nezbytném rozsahu kontrolu věcí, které zaměstnanci k němu vnášejí nebo od něho odnášejí, popřípadě provádět prohlídky zaměstnanců. Při kontrole a prohlídce musí být dodržena ochrana osobnosti. Osobní prohlídku může provádět pouze fyzická osoba stejného pohlaví.
Výše uvedený paragraf by měl být rozpracován v pracovním řádu, aby byly jasně stanoveny mantinely, v kterých se zaměstnavatel a zaměstnanec mohou pohybovat. A to i s ohledem na práva, která jsou občanu a tedy zaměstnanci zaručena v § 11 nového občanského zákoníku. důstojnost člověka, jeho vážnost, čest a soukromí. Povinnost vypracovat takový vnitřní předpis však není zákony stanovena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.