Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz se týká záležitosti ohledně placení manka po inventuře. V polovině září 2022 jsem nastoupila do květinářství, nejdříve jen jako prodavačka, od 1.11.2022 jsem byla do 31.12.2022 jako vedoucí. Nyní jsem dostala informaci, že by se měla během února udělat velká inventura skladu a manko, které tam nejspíš je, bych měla zpětné platit, i když už v podniku nepracuji.

Na prodejně bylo i dalších 5 lidí, kteří tam pracovali, na pohybech skladu jsem se nepodílela sama. Je možné, aby mi firma dala zaplatit manko z inventury, i když jsem už od konce loňského roku mimo? A jako vedoucí jsem pracovala pouze 2 měsíce? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pro přesnou odpověď by bylo nutné znát větší detaily, proto pouze obecně. Záleží na tom, zda jste měla uzavřenou dohodu o odpovědnosti za svěřené hodnoty a zda i ostatní zaměstnanci, kteří ve skladu pracovali, tuto dohodu měli. V případě, že ano, měl zaměstnavatel provést inventuru při jejím uzavírání i při ukončení Vašeho pracovního poměru.
I v případě, že dohoda uzavřena nebyla, může zaměstnavatel požadovat náhradu škody, a to až tři roky zpětně. Musí však být splněny všechny podmínky stanovené zákoníkem práce v § 250 - Zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
To, že byly naplněny všechny podmínky, včetně toho, že právě Vy jste způsobila škodu zaviněným porušením povinností, a včetně výše škody, které jde za Vámi, musí prokazovat zaměstnavatel.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.