Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych s vámi projednala chování svého zaměstnavatele. 26.2.2022 bylo mě i mým 2 kolegyním vytknuto, že jsem nemohla najít jednu položku ve skladu. Bohužel to nebylo vytknuto běžným způsobem, ale majitelka po mě řvala přes celou prodejnu, i když na ní byl zákazník. Urazila mě, že jsem kráva, že nejsem inteligentní apod.

Dále mi řekla, že když jsem tak hloupá, můžu si vzít dnes (26.03.2022) neplacené volno a jít domů a přemýšlet o tom, kde máme jaké věci ve skladě. S tímto jsem souhlasila a řekla jí, že jakmile dokončím svoji práci, vybírám si tedy na dnešní den neplacené volno. Na to mi bylo řečeno, že můžu jít domů hned, takže jsem odešla.   Pracovní doba je 9-21, odešla jsem v 15hod. Musela jsem si nechat zavolat odvoz, protože jsem se psychicky sesypala. Řev a urážky ze strany majitelky bohužel nejsou poprvé a pokračuje v tom stále, i když jsem ji požádala, aby to nedělala. Když jsem byla doma, byly mi smazány prémie a údajně mým kolegyním řekla, že za únor dostanu na výplatu jen 10.000 Kč, přitom ve smlouvě máme uvedenou vyšší částku. Jak se tomu mohu případně bránit? A může mě zaměstnavatel z těchto důvodů vyhodit? Když mi sama majitelka slovně navrhla neplacené volno a já jsem ji tedy oznámila, že si ho dnes (26.03.2022) vybírám? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nemůže jednostranně snížit mzdu, která je zakotvena ve dvoustranné pracovní smlouvě, a už vůbec není možné ji snížit pod hranici minimální mzdy, která pro rok 2022 činí 16.200 Kč při plném úvazku. Pokud by došlo k takovému snížení mzdy, bude se jednat o nevyplacení části mzdy a je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce nebo na soud.
Pokud jde o možnost výpovědi, i případná neomluvená absence po část dne není dostatečným důvodem pro výpověď. Zaměstnavatel by mohl zaslat vytýkací dopis, který sám o sobě pro ukončení pracovního poměru není dostačující.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.