Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám prosím právo se hájit, že zaměstnavatel nejednal v souladu se zákonem? Momentálně jsem na rizikovém těhotenství, zaměstnavatele jsem neprodleně obeznámila. Za dva pracovní dny jsem byla bez informací zablokována do firemního počítače a byl mi zablokován firemní email. Mám za to, že se jedná o diskriminaci, neboť standardně se ve firmě zaměstnanci zablokují až v den ukončení pracovního poměru a má právo žádat pouze top management, ne vedoucí.

Zde to bylo cílené a lživě odůvodněno. Možnost promazat si věci jsem dostala pouze pod dohledem IT. Další bod je listovní tajemství. Vedoucí si k mému pracovnímu emailu po mém zablokování vyžádala přístup, pročítá si a odpovídá na mé emaily a má přístup k celému mému účtu s vypracovanými soubory. Ve firmě pracuji 7 let, nikdy jsem nedostala výtku či zaměstnavatele poškodila. Pracovní poměr vedoucí začal 1.12.2021. Děkuji předem Ivona.

 

ODPOVĚĎ:
Postup zaměstnavatele je zcela v rozporu s právními předpisy i s dosavadní judikaturou. Emailová adresa ve tvaru jmeno.prijmeni@domenafirmy.cz je Vaším osobním údajem a emaily zaslané do této schránky požívají ochrany listovním tajemstvím. Vzhledem k tomu, že je zjevné, že v tuto chvíli nebudete pro zaměstnavatele pracovat, byť pracovní poměr neskončil, bylo nutné emailovou schránku "odstavit", nastavit automatickou odpověď a ideálně za Vaší přítomnosti vyčistit do té doby došlé emaily.
Pročítání emailů zaměstnavatelem by mohlo být vyhodnoceno i jako trestný čin porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí podle § 183 odst. 1 tr. zákoníku, popř. také jako přečinem neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací podle § 230 odst. 2 písm. a) tr. zákoníku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.