Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuju radu ohledně lékařského posudku. Docházím na pracovní lékařství kvůli nemoci z povolání, zatím to není uzavřené. už jsem 11/2020-11/2021 doma a ukončila jsem neschopenku, protože jsem měla vyčerpáno. Musela jsem jít na prohlídku k závodnímu lékaři.

Ten udal závěr, že jsem dlouhodobě pozbyla zdravotní způsobilosti a důvod označil pro obecné onemocnění s čímž nesouhlasím. Problém je ten, že mi neřekl co podepisuji a podepsala jsem, že se vzdávám práva podat návrh na jeho přezkoumání. Lze to vzít zpátky? Chtěla bych se odvolat. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
S ohledem na skutečnost, že práva podat návrh na přezkoumání lékařského posudku jste se ve smyslu § 46/1 zákona o specifických zdravotních službách vzdala, nejste v současné chvíli k učinění tohoto kroku oprávněna.
I přesto Vám však doporučuji se o to pokusit. Na poskytovatele zdravotních služeb, který předmětný posudek vydal (tzn. na závodního lékaře) se obraťte s písemným návrhem na přezkoumání lékařského posudku. Připomínám, že tento návrh je možné učinit do deseti pracovních dnů ode dne, kdy Vám byl lékařský posudek prokazatelně předán. V tomto návrhu uveďte nejen to, proč se domníváte, že je lékařský posudek nesprávný, nýbrž napište rovněž, že jste si nebyla vědoma toho, co jste podepsala, popř. že Vám lékařem nebylo vysvětleno, jaké právní následky to bude mít (a z toho důvodu považujete vzdání se práva na podání návrhu za neplatné).
Podle toho, jak závodní lékař na obdržení návrhu na přezkoumání lékařského posudku zareaguje, pak budete případně moci učinit další kroky.
Připomínám, že i pokud by předmětný lékařský posudek zůstal v současném znění, nemění to nic na tom, že proti případným právním krokům Vašeho zaměstnavatele se budete moci bránit. Pokud by s Vámi například zaměstnavatel hodlal rozvázat pracovní poměr výpovědí z důvodu trvalé ztráty zdravotní způsobilosti, a to pro obecné onemocnění (tedy bez poskytnutí odstupného), mohla byste platnost takového právního jednání napadat (což by obnášelo i zvrátit odborné závěry lékařského posudku – například předložením jiného posudku, který byste si nechala zhotovit na vlastní náklady).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 373/2011 Sb. , o specifických zdravotních službách

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.