Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Pracuji jako administrátor pro firmu, která sídlí ve Velké Británii. Firma nemá pobočku v ČR a ani zde není registrovaná. Ráda bych se teď z ciziny vrátila a začala pracovat dálkově z České Republiky. Lze pracovat jako OSVČ a fakturovat tuto zahraniční firmu? Četla jsem, že to už je ale Švarcsystém.

Jaké jsou tedy konkrétní cesty, jak to udělat co nejjednodušší, a zároveň legální cestou tak, aby firma a ani já jako zaměstnanec jsme neměli zbytečně velké výdaje a já mohla nadále spolupracovat s firmou? Jsem si vědoma, že daně, zdravotní a sociální budu muset platit v Čechách. Na koho se případně obrátit, abych dostala konkrétní informace? Děkuji za odpověď. S pozdravem Uršula.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud tomuto postupu nebrání britské právo, podle českého právního řádu je to zcela v pořádku. Pokud firma nemá v ČR pobočku, nemůže se jednat o švarcsystém. I v případě, kdy by pobočka na našem území existovala, by za bylo možné vyměnit pozici zaměstnance za pozici externího dodavatele. Vztah by však nesměl nést znaky závislé činnosti.
Bližší informace můžete získat na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.