Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Já a tři další kolegyně z práce, jsme se po pracovní době domluvily, že se dne 13.12.2020 sejdeme v restauraci a večeří oslavíme zakončení roku. Naše zaměstnavatelka nám teď vyhrožuje tím, že pokud bychom onemocněly, tak jí budeme hradit ušlý zisk a dále, že nám za toto jednání vezme v tomto měsíci odměny. Ráda bych se proto zeptala, zda má na něco takového právo. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nemůže jakkoli zaměstnance trestat za chování, k němuž dochází mimo pracovní dobu a mimo pracoviště. Onemocnění zaměstnance je zákonem uznaná překážka v práci bez ohledu na důvod vzniku této pracovní neschopnosti a zaměstnavateli žádná náhrada ušlého zisku nenáleží.
Ani odměny není možné krátit za činnost mimo pracovní dobu. Pokud by tak zaměstnavatel učinil, a to pouze u vás čtyř, jednalo by se o diskriminační postup, proti které je možné se bránit např. podáním podnětu na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.