Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve firmě Mercedes Daimler vyrábějící autobusy. Ještě minulý rok 2019 byl velký objem práce a firma zaměstnávala k nám kmenovým zaměstnancům velké množství tzv. externích pracovníků. Nástupem koronavirové krize pochopitelně objem práce klesal (nezájem o cestovní autobusy), až došlo k situaci, že firma propustila všechny externí pracovníky a zůstali jsme jen my, kmenoví, kterých je bohužel pořád mnoho, a tak firma neprodlužuje roční smlouvy a šetří tzv. kde se dá.

Pochopitelně na nás, dělnících. Mohli bysme se klidně pozastavit nad tím, proč se úsporný režim nedotýká dejme tomu p. Hamiltona, jezdce F1, který jezdí za stáj Mercedes a kterému jeho gáži naopak zvednou (netuším o kolik milionů eur), aby náhodou nechtěl přejít ke konkurenci. Tahle úvaha je pochopitelně jen odlehčením od tématu. Takže k věci. Je právně v pořádku, pokud tahle firma vyžaduje důsledně nošení roušek tím, že za přistižení bez roušky udělí sankci 1.000 Kč? Věřím tomu, že pravděpodobně ano. Možná nějakým vnitřním předpisem. Ale ten podstatný dotaz je, zda je možné, aby tenhle přestupek neprojednali s hříšníkem, jen zaznamenali a uložili? Možná se nevyjadřuji úplně srozumitelně a proto uvedu příklad. Čekáte na díly, které vkládáte do karoserie, stojíte a nemáte roušku. Jde okolo mistr, kterého si nevšimnete, on Vás ale ano. Mistr jde do kanceláře, vyplní formulář o přistižení pracovníka bez roušky a ten formulář prostě uloží do zásuvky. Osobně jsem viděl těchhle formulářů snad přes sto v té zásuvce. Jeden jsem si přečetl. Zaměstnanec ten a ten přistižen bez roušky...napomenutí. Opakované porušení může být důvodem k okamžitému ukončení pracovního poměru pro hrubé porušení pracovní kázně tečka. Nikde nevidím podpis onoho zaměstnance, že byl s tímto srozuměn a že přestupek uznává. Jdu tedy za tím konkrétním zaměstnancem a ptám se ho - Tebe přistihli bez roušky? On na to - NE, nevím o tom. Jdu tedy za tím mistrem, uživatelem onoho šuplíku a ptám se - je prosím Tě v pořádku, abyste sepisovali protokol o prohřešku, aniž byste s tím seznámili toho konkrétního hříšníka a bez jeho vědomí ukládali záznamy? On mně na to odpověděl, že to je naprosto v pořádku, tohle je vnitřní směrnice firmy Daimler, a že tyhle záznamy se budou využívat k propouštění zaměstnanců, pokud půjde výroba dále dolů. Takže podstatou mého dotazu je, vědět, zda je tohle jednání ze strany zaměstnavatele právně v pořádku, a pokud ne, tak zda se může zaměstnanec této praktice bránit. Děkuji. S pozdravem Erik.

 

ODPOVĚĎ:
Roušky jsou v současné době povinné i na pracovišti a zaměstnavatel může požadovat jejich důsledné nošení. Podle § 346b odst. 1 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat.
Peněžité sankce ukládané navíc bez projednání se zaměstnancem jsou tedy nepřípustné. Na tom nemůže nic změnit ani vnitřní předpis zaměstnavatele. Doporučuji obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.