Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnancem hotelu v Praze, který je uzavřen. Hotel se údajně otvírat ani nebude. Do konce října 2020 pobírám 60% platu, který zabezpečil stát programem antivirus. Protože majitel hotelu je zahraniční investor, nechce nám vyplatit odstupné a ukončit s námi pracovní poměr, ale teď zahájil taktiku válka nervů, kdo z koho, čímž nás chce donutit rozvázat pracovní poměr dohodou.

Obeslal nás všechny zaměstnance a každého vyslal na pracovní cestu do svých dalších hotelů, které vlastní v Mariánských lázních a Karlových Varech. Jsou to údajně pracovní cesty ke zvýšení kvalifikace (včetně pokojských, snídaňových servírek atd.) Neúčast hodnotí jako porušení pracovní kázně a je to důvod k rozvázání pracovního poměru se zaměstnancem. Program překážka v práci, z kterého jsme placeni státem je čerpán na hotel, který je uzavřen. Tímto si majitel zabezpečuje provoz v jiných hotelech a náklady na výplatu zaměstnanců jsou pro něj nulové. Po návratu z jedné pracovní cesty nás vyšle na další, zase do jiného hotelu. Takto to míní praktikovat, než nás donutí k rozvázání pracovního poměru. Všichni víme, že toto nejsou pracovní cesty na zvýšení kvalifikace, ale cesta jak se nás zaměstnanců zbavit, přičemž zneužívá zaměstnance, kteří jsou již placené státem 60% jako levné pracovní síly ve svých dalších provozech. V minulosti jsme bohužel všichni podepsali ve smlouvách souhlas s pracovními cestami. Je možné se vůbec nějakým zákonným způsobem bránit? Ještě dodatek, jsem v částečném invalidním důchodu a pracuji na poloviční úvazek. Děkuji. Předem za informaci a s pozdravem Tina.

 

ODPOVĚĎ:
Mezi podmínky programu Antivirus patří nutnost částečně či úplně omezit svůj provoz, a to v případě, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách.
Další podmínkou je dodržování zákoníku práce.
Pokud je Vám v jiných hotelech přidělována práce v plném rozsahu Vašeho úvazku, jedná se o porušení podmínek programu.
Vámi popsané využití pracovních cest se zdá být obcházením zákoníku práce. Tedy opět porušení podmínek programu.
Doporučuji proto obrátit se na místně příslušný inspektorát práce a na úřad práce, který administruje program Antivirus.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.