Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dělám pečovatelku v sociálních službách. Při periodické prohlídce mi lékař zamítl noční směny a doporučil mi směny pouze denní. Zaměstnavatel po mě žádal, abych si sepsala žádost o zařazení pouze na jednosměnný provoz, který jsem si napsala. Mojí žádosti bylo ze strany zaměstnavatele vyhověno.

Nyní po mně žádá, abych si opět došla k lékaři a nechala mu napsat důvody, proč nemohu dělat noční směny. Chtěla jsem se zeptat, zda-li má zaměstnavatel nárok znát mojí diagnózu, byť se nejedná o nic infekčního nebo že bych mohla ohrozit jiné životy. Děkuji za kladné vyřízení s pozdravem Leona.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel není oprávněn znát konkrétní diagnózu, ani přesné důvody, pro které poskytovatel pracovnělékařských služeb zakázal noční práci. Zaměstnavatel musí vycházet z posudku, který lékař vyhotovil. Má nárok pouze na informaci, jestli danou práci jste schopna vykonávat, to ovšem neznamená sdělení vašich konkrétních diagnóz. To by bylo možné pouze s Vaším souhlasem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.