Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych dotaz zda manžel Ir, který před vypuknutím koronaviru létal každý pátek do ČR, zůstal celý víkend a v pondělí zase odletěl, může být považovaný za pendlera? Dělal to tak dva roky a plánuje v tom ještě alespoň rok pokračovat než se za námi do ČR přestěhuje. Manžel pracuje v UK, v Londýně kde má firmu, nemá zde trvalý pobyt, ale plánuje si zde zařídit přechodný.

Zjistila jsem si, že pendler je osoba co stráví alespoň 1 den v týdnu v ČR a jeho práce je v rámci EU. Na stránkách Ministerstva vnitra, kde zmiňují pendlery je zmínka pouze o lidech pracujících v Rakousku, Německu a Slovensku čili sousední státy. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Barbora.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud Váš manžel nemá v ČR trvalý ani přechodný pobyt, nemůže být pendlerem. Pendler z podstaty tohoto institutu přejíždí mezi bydlištěm a prací. Vás manžel má práci i bydliště ve stejném státě a není jím ČR.
Doporučuji však Vaši konkrétní situaci konzultovat přímo s ministerstvem vnitra nebo ministerstvem práce a sociálních věcí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.