Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stal se mně v práci pracovní úraz a mám trvalé následky. Zaměstnavatel mi nabídl místo, na které nechci nastoupit. Pracovala jsem jako sestra u tělesně a mentálně postižených a jelikož mám poškozenou ruku, bojím se o své zdraví a chci ze sociálních služeb úplně odejít. Pokud to místo odmítnu, mám nárok na 12 měsíční odstupné a na rentu? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 41 odst. 1 písm. a) zákoníku práce platí, že zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci.
Ustanovení § 41 odst. 3 téhož zákona říká, že není-li možné dosáhnout účelu převedení převedením zaměstnance v rámci pracovní smlouvy, může ho zaměstnavatel převést v těchto případech i na práci jiného druhu, než byl sjednán v pracovní smlouvě, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.
Pokud místo odmítnete, bude nutné se buď dohodnout se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru dohodou, nebo dát výpověď a nárok na odstupné nevznikne.
Vliv na vyplácení renty však způsob ukončení pracovního poměru nemá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.