Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Pracuji na ZŠ jako vychovatelka, škola mě přijala 1/2019 bez potřebného vzdělání, které si doplňuji v podobě CŽV (cena za tento kurz je 20.000 Kč). Paní ředitelka mě přijala na 1 rok (zkušební doba) a nyní mi smlouvu prodloužila o 2 roky (do 29.1.2022). Paní personální mi nyní řekla, že se se mnou dále už počítat nebude.

V kolektivní smlouvě je uvedeno, že na smlouvu na neurčito má přednostně nárok služebně starší. Paní ředitelka na pozici vedoucí vychovatelky zaměstnala svou kamarádku (nastoupila půl roku po mě 9/2019). Může ředitelka účelově určovat smlouvu na dobu určitou? Např. aby kamarádce prodloužila smlouvu na 3 roky, aby jí zajistila práci tím, že mě už smlouvu neprodlouží? Nebo by se měla řídit stejnými podmínkami pro všechny zaměstnance a oběma tak smlouvu prodloužit o stejnou dobu, tzn. 2 roky? Do vzdělání jsem dala dost peněz, práce mě baví a nerada bych se "vzdala bez boje". Hezký den. S pozdravem Dita.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 16 odst. 1 zákoníku práce platí, že zaměstnavatelé jsou povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a o poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty, o odbornou přípravu a o příležitost dosáhnout funkčního nebo jiného postupu v zaměstnání.
V případě, že v kolektivní smlouvě je uvedeno, že na smlouvu na neurčito má přednostně nárok služebně starší, musí paní ředitelka velmi pečlivě odůvodnit, proč toto pravidlo porušila.
Doporučila bych proto s podporou odborů požádat paní ředitelku o takové vysvětlení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.