Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci nastoupit k Policii ČR, ale provozuji živnostenskou činnost, které se vzdát nechci. U PČR mi bylo sděleno, že živnost musím před nastoupením do služebního poměru ukončit a poté požádat o povolení s provozováním živnostenské činnosti. Z hlediska toho, že s klienty mám podepsané smlouvy na určité doby, nemohu živnost ukončit.

V zákoně o služebním poměru je, že musím požádat o povolení provozování živnost. činnosti, ale již tam není, jestli před začátkem služebního poměru, nebo až v něm. Je to opravdu tak, jak mi říkají u náboru, nebo lze již předem udělit výjimka bez ukončení živnosti? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 13 odst. 1 písm. i) zákona o služebním poměru do služebního poměru může být přijat pouze občan České republiky, který mimo jiné nevykonává jinou výdělečnou činnost, s výjimkou činnosti podle § 48 odst. 4 písm. c) až e), h) a i) a § 68 odst. 2, a není členem řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob, které provozují podnikatelskou činnost.
Pokud vykonáváte jinou, než výše uvedenou činnost, nemůžete vůbec být přijat do služebního poměru. Tedy ani nedojde k tomu, že budete žádat o souhlas.
Správný postup proto je ukončení nebo přerušení činnosti, získání souhlasu a obnovení činnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.