Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Mám otázku ohledně zaškolování nového kolegy. Jsem povinna při nástupu nového kolegy na stejnou pracovní pozici jej zaškolovat? Myslím, že je to povinnost mého nadřízeného a ve smlouvě to nemám. Případně existuje přesto postih, pokud toto odmítnu? Děkuji, Vilma.

ODPOVĚĎ:
Obecně platí § 228 zákoníku práce, podle něhož je zaměstnavatel povinen zaškolit nebo zaučit nové zaměstnance. Povinnost tedy dopadá na zaměstnavatele. Současně ale platí i § 301 odst. 1 písm. a) zákoníku práce, podle něhož je zaměstnanec povinen pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci.
Bude tedy záležet na druhu práce, který máte uvedený v pracovní smlouvě, na vnitřních předpisech zaměstnavatele, na pokynech, která Vám zaměstnavatel dá, ale také na tom, zda zaměstnavatel hradil školení a vzdělávací kurzy, v takovém případě nemáte žádné vlastní know – how, které by bylo možné chránit. Co svému nástupci předáte a co nikoliv záleží na obsahu práce, kterou musí vykonávat. Nejste ho povinna naučit všechno a zaučit do systému zcela kompletně.
Postih za odmítnutí může být výtka, v závažnějším případě okamžité zrušení pracovního poměru, případně nutnost zaplatit náhradu škody, pokud by nějaká vznikla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.