Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnána jako administrativní pracovnice a účetní na obci. Mám úvazek 30 hodin týdně. Starostka mi ústně řekla, že ode mě požaduje, abych jí denně psala přesně co dělám a kolik času mi jednotlivý úkon zabere. Tuto práci dělám 20 let (1999-2019) a nikdy jsem se s tím nesetkala. Bylo mi od ní řečeno, že neví co dělám a že si myslí, že mám zbytečně dlouhý pracovní úvazek.

Takovou povinnost nemám ani v pracovní smlouvě a není ani uvedena v pracovním řádu, který mám podepsaný. Takže, pokud jí toto nebudu předkládat můžu očekávat výtku. Najdu to co ode mně starostka chce někde v zákoně? A pokud ano můžete mě na něj prosím odkázat. Z mého pohledu je to šikana mé osoby z její strany, protože můj manžel je opoziční zastupitel. Na úřadě jsem jediný zaměstnanec, jelikož jsme malá obec. Dále máme ještě lesního hospodáře a uklízeče veřejného prostranství. Pokud budu muset starostce dokládat co a jak dlouho každý den dělám, musí toto ona také vyžadovat od zbylých dvou zaměstnanců? Děkuji Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Výkazy práce a úkolovníky jsou využívány v případech, kdy se nadřízený pracovník nebo zaměstnavatel snaží získat přehledu o výsledcích a pracovním vytížení.
Vyplňování výkazů práce není činnost, která by měla být součástí náplně práce. Je to administrativní opatření, které se v náplni práce neodrazí.
O šikanu by se mohlo jednat, pokud by podobné kroky byly vyžadovány po jednom zaměstnanci z několika a požadavek nebyl řádně odůvodněn.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.