Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pracuji jako prodovačka a studuji VŠ. Chystám se dát výpověď, abych se stihla alespoň něco naučit na státní závěrečnou zkoušku SSZ, na které jdu 24. ledna 2020. Mylně jsem se domnívala, že mi postačí dovolená a neplacené volno v lednu 2020. Zatím jsem to v práci oznámila ústně, vedoucí je na dovolené, budeme to řešit příští týden.

Zatím podali inzerát na pokladní, ale na dohodu to moc nevypadá, prosinec 2019 je samozřejmě špatná doba. Je nějaký rozdíl, když dám výpověď příští týden a nedodržím výpovědní lhůtu nebo když nepodám výpověď, nepřijdu od prosince do práce a budu mít áčka a zaměstnanavel mě vyhodí (přišla bych o 14 dní dovolené). Byla bych ochotna zaplatit zdravotní pojištění, ale hrozí mi i pokuta a sankce za ušlý zisk? Finanční postih mi hrozí v obou případech stejný? Děkuji za informaci a přeji hezký den. Dagmar.

 

ODPOVĚĎ:
Z hlediska postihu za nedodržení pracovní smlouvy a zákoníku práce jsou obě situace totožné. V obou případech hrozí možnost žaloby o náhradu vzniklé škody (plus případné úroky). Pokud máte uzavřenu dohodu o hmotné odpovědnosti, další finanční sankce mohou vyplynout z ní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.