Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracují ve firmě jako vedoucí pracovník jednoho úseku. Součástí smlouvy je i popis pracovní pozice, kde je mimo jiné i bod ohledně zajištění lékařských prohlídek a BOZP. Zaměstnavatel mi ovšem odmítl podepsat smlouvu s firemním lékařem a nezajistil pracovníka, který je schopný proškolit podřízené na BOZP.

Vše ústní formou, bylo mi naznačeno, že písemně pochopitelně nic nedostanu. V případě, že se stane úraz či přijde kontrola, obávám se, že případnou pokutu bude následně vymáhat po mě, neboť je to součástí mého popisu práce. Já ale nemohu bez jeho podpisu uzavřít žádnou smlouvu (zaměstnavatel ode mne obdržel návrhy smluv na spolupráci, ale snaží se snížit náklady a tyto služby považuje za zbytečné). Mohl by mne tedy poté popotahovat? Jak se mohu případně bránit a hlavně se vyvinit? Zpětnou vazbu vždy obdržím ústně, nemám nic písemného.  

 

ODPOVĚĎ:
V případě kontroly, či pracovního úrazu by nepochybně padla odpovědnost na Vás. Jediné, co můžete v tuto chvíli udělat, je to, že zaměstnavatele písemně upozorníte na skutečnost, že zaměstnanci nejsou proškoleni a neprošly požadovanými lékařskými prohlídkami.
Je také možné upozornit místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.